Carta persoanelor cu autism

Persoanele cu autism trebuie sa aiba aceleasi drepturi si privilegii de care se bucura toti locuitorii Europei, unde acestea sunt adaptate servind interesului persoanelor cu autism. Aceste drepturi trebuie intarite, protejate si aplicate printr-o legislatie adecvata in fiecare stat. Declaratia Natiunilor Unite asupra Drepturilor Persoanelor cu Retard Mental (1971) si cea asupra Drepturilor Persoanelor cu Handicap (1975) precum si alte declaratii referitoare la drepturile omului, trebuie luate in considerare si in mod particular pentru persoanele cu autism, trebuie introduse urmatoarele clauze:

  1. DREPTUL persoanelor cu autism de a duce o viata independenta si deplina in acord cu potentialul fiecaruia.
  2. DREPTUL persoanelor cu autism la un diagnostic clinic si o evaluare accesibila, obiectiva si corecta.
  3. DREPTUL persoanelor cu autism la o educatie accesibila si adecvata.
  4. DREPTUL persoanelor cu autism (si al reprezentantilor acestora) de a se implica in toate deciziile ce le afecteaza viitorul; dorintele individului trebuie sa fie, pe cat posibil, aflate si respectate.
  5. DREPTUL persoanelor cu autism la locuinte accesibile si corespunzatoare.
  6. DREPTUL persoanelor cu autism la echipament, servicii de asistenta si de sprijin necesare pentru a duce o viata pe deplin productiva, cu demnitate si independenta.
  7. DREPTUL persoanelor cu autism la un venit sau salariu suficient pentru a-si asigura hrana, imbracamintea, locuinta corespunzatoare precum si celelalte necesare vietii.
  8. DREPTUL persoanelor cu autism de a participa, pe cat posibil, la dezvoltarea si conducerea serviciilor oferite in beneficiul lor.
  9. DREPTUL persoanelor cu autism la consiliere si ingrijire corespunzatoare pentru sanatatea lor fizica, mentala si spirituala; aceasta includ oferirea unor tratamente corespunzatoare si medicatie administrata in interesul cel mai inalt al individului, luand toate masurile de protectie.
  10. DREPTUL persoanelor cu autism la locuri de munca semnificative si la cursuri de pregatire profesionala, fara discriminare sau stereotipii de gandire; instruirea si angajarea in muncă trebuie sa tina seama de capacitatile si de optiunea individului.
  11. DREPTUL persoanelor cu autism la transport accesibil si la libertate de miscare.
  12. DREPTUL persoanelor cu autism de a participa la si de a beneficia de cultura, divertisment, recreere si sport.
  13. DREPTUL persoanelor cu autism la accesul in mod egal la folosirea tuturor facilitatilor, serviciilor si activitatilor din cadrul comunitatii.
  14. DREPTUL persoanelor cu autism la relatii sexuale si alte relatii, inclusiv la casatorie, fara exploatare sau constrangere.
  15. DREPTUL persoanelor cu autism (si al reprezentantilor acestora) la reprezentare si asistenta si la protectia deplina a tuturor drepturilor legale.
  16. DREPTUL persoanelor cu autism de a fi protejate impotriva sentimentului de teama sau amenintare cu inchiderea arbitrara in spitale de psihiatrie sau orice alta institutie restrictiva.
  17. DREPTUL persoanelor cu autism de a fi protejate impotriva tratamentului fizic abuziv sau a neglijentei.
  18. DREPTUL persoanelor cu autism de a fi protejate impotriva abuzului sau utilizării gresite de produse farmaceutice.
  19. DREPTUL persoanelor cu autism (si al reprezentantilor acestora) la toate informatiile continute in fisele lor personale, medicale, psihologice, psihiatrice si educationale.