TERAPIA 3C

Ce este Terapia 3C?

Terapia 3C este o terapie practica ce se realizeaza prin exercitii fizice specifice.

Terapia 3C este o metoda de recuperare pe care antrenorul de arte martiale Paul Cojocaru, a pus-o la punct in ultimii ani, alaturi de copiii autisti, invatand odata cu ei.

Aspectul esential este ca terapia 3C functioneaza – exista multi copii recuperati psihomotric cu ajutorul ei si speram ca vor exista si mai multi in viitor.

Terapia 3C porneste de la ideea optimista ca in fiecare copil autist exista in stare latenta potentialul unui copil normal(celelalte tehnici terapeutice care au succes in recuperarea autistilor o demonstreaza din plin). Noi oferim o alternativa, o noua metoda de a trezi la viata acest potential, de a reda copilul autist lumii celor normali – sau cel putin de a-l aduce cat mai aproape de aceasta.

Terapia 3C nu se afla in contradictie niciuna din terapiile utilizate in prezent in tratarea autismului. Un alt aspect important este ca terapia 3C nu substituie logopedia sau terapia comportamentale care vizeaza deprinderea de abilitati practice specifice.

ABA, logopedia, celelalte forme de terapie pentru autism utilizate in prezent la noi in tara sunt perfect compatibile cu terapia prin sport si aplicarea lor simultan cu aceasta nu face decat sa amplifice rezultatele obtinute.

Un mare avantaj al terapiei prin sport este acela ca este ieftina si usor de aplicat, nu necesita personal specializat, materiale didactice costisitoare sau spatii specifice. Deci, lucru deloc neglijabil, este accesibila si familiilor cu situatii financiare modeste.

„Pana in prezent, am aplicat terapia 3C pentru aproximativ 90 de copii autisti cu varste cuprinse, la inceperea programului terapeutic, intre 3 si 8 ani. Dintre acestia, rezultate foarte bune au aparut la cel putin 90% din cazuri. Succesul terapiei 3C depinde de varsta copilului (cu cat este mai mica, este cu atat mai bine) si de felul de autism pe care subiectul il are in momentul in care incepe terapia. Rezultatele apar mai repede la copii care au un autism functional sau inalt-functional. In toate cazurile insa, fara exceptie, se inregistreaza progrese.” Paul Cojocaru – antrenor Terapia 3C

Cui se adreseaza Terapia 3C?

Am elaborat si utilizat terapia 3C pentru a ajuta copiii cu autism, dar credem ca aplicabilitatea ei poate fi extinsa si la ameliorarea diferitelor tipuri de retard psiho-motric asociat cu alte tulburari (am lucrat de exemplu cu copii cu sindromul Down); principiile sunt aceleasi. Aventura autocunoasterii este la fel de captivanta pentru toti si ofera suficienta motivatie pentru a conduce la progrese semnificative.

Ce poate face Terapia 3C?

Terapia 3C construieste la copilul autist comportamente adaptative bazate pe abilitati psihomotrice de baza. Copilul va invata sa mearga corect, sa alerge, sa manipuleze obiecte, sa mearga in echilibru pe o barna, sa schimbe voluntar directia mersului. Va constientiza utilitatea miscarilor invatate si valoarea lor practica. Va constientiza contextul in care se afla si prezenta celor din jur. Va invata ce inseamna disciplina, va invata ca anumite comportamente nu sunt permise.

Va obtine un minim de abilitati de comunicare si lingvistice prin invatarea sensului unor comenzi elementare.

Va castiga curaj, incredere in el, dorinta de a experimenta lucruri noi. Va descoperi satisfactia reusitei si dorinta de a repeta acest lucru.

Va putea utiliza abilitatile dobandite in viata de zi cu zi

Cu alte cuvinte, va deveni psihomotric independent transformandu-se dintr-un copil asistat permanent, intr-unul partial asistat sau neasistat.

Ce nu poate face Terapia 3C?

Terapia 3C nu se poate substitui unei terapii care vizeaza construirea de deprinderi specializate – cum sunt terapia de tip ABA sau logopedia.

Daca doriti sa invatati copilul sa vorbeasca, va trebui sa lucrati cu un logoped sau sa faceti dv. acest lucru, fiindca desi copilul castiga la capitolele vizate de terapia noastra ( coordonare, constientizare, concentrare) trebuie invatat si ce anume trebuie sa faca. Daca doriti de exemplu sa invatati copilul sa se imbrace singur, va trebui sa faceti dumneavoastra acest lucru.

Terapia 3C nu poate forma la copil alte deprinderi specifice in afara celor vizate prin exercitii.

Dar, va pregati terenul pentru aceasta ”construind” la copil increderea in sine, curajul, dorinta de a incerca lucruri noi, abilitati de comunicare de baza si dorinta de a interactiona cu ceilalti.

In ce consta Terapia 3C?

Terapia 3C este un ansamblu de exercitii pe care le-am elaborat pe parcursul a trei ani, printr-un proces de selectie bazat pe ”incercare si eroare”. Cu alte cuvinte, am incercat diverse exercitii de-a lungul timpului si le-am selectat si pastrat pe cele cu eficienta maxima. Exercitiile au fost inspirate din ceea ce face antrenorul Paul Cojocaru, practica artelor martiale, dar sunt extrem de simple si accesibile. Practic poate fi utilizat orice exercitiu de baza din orice sport, cu folosirea de obiecte simple – mingi, bastoane,popice.

Toate exercitiile vizeaza concentrarea atentiei si constientizarea contextului. Ele sunt dublate de comenzi verbale scurte – care vor fi specificate pentru fiecare exercitiu in parte.

Pentru fiecare copil este necesara prezenta unui partener – o persoana care sa asiste copilul pe durata programului de exercitii, acesta va fi de preferat o persoana apropiata copilului – un parinte, o ruda, un prieten, un terapeut voluntar. Daca este posibil, e bine sa se asigure prezenta unui instructor. Instructorul va fi asezat in fata copilului, va executa exercitiile corect si va numara miscarile. Partenerul va fi asezat langa copil, va asigura, cand este nevoie, promptarea si va colabora cu copilul la unele exercitii.

Este indicat ca programul unei sedinte de terapie sa dureze aproximativ o ora – am constatat practic ca aceasta durata este optima. O durata mai scurta nu ofera suficient timp sa se fixeze exercitiile, iar una mai lunga oboseste copilul, acesta nemaiputand sa-si concentreze atentia. Exercitiile vor trebui alese si combinate dupa acest criteriu.

Pentru mai multe informatii despre Terapia 3C, nu ezitati sa ne contactati!