Rolul sportului in recuperarea copiilor cu intarzieri in dezvoltare

Psihopedagog Sandru Mariana

Andrei P. este un copil vesel si afectuos care a fost diagnosticat cu intarziere psiho-motorie si retard mintal. La 2 ani si 6 luni a facut primii pasi, sustinut de un adult si la 4 ani a inceput sa mearga. La 7 ani a inceput terapia de stimulare cognitiva, logopedica si frecventarea antrenamentelor de Owan Ki Do.

Terapia ABA imbinata cu antrenamentele sportive au avut rezultate vizibile la Andrei. Aceste antrenamente i-au oferit sansa de a se dezvolta fizic, a capatat mai multa incredere in fortele proprii, motricitatea, la nivel grosier, s-a imbunatatit: isi mentine echilibrul atat in timpul mersului cat si in timp ce alearga sau executa exercitiile. Disciplina din timul antrenamentelor il determina sa respecte reguli, sa-si astepte randul, sa nu impinga, sa nu loveasca.

Antrenamentele reprezinta una dintre modalitatile cele mai potrivite de comunicare, oferindu-i lui Andrei ocazia de a deveni un membru activ al grupului, el executand exercitiile impreuna cu ceilalti colegi. Este o activitate care desi este solicitanta din punct de vedere fizic, insufla energie, sanatate, incredere in sine si bucuria de a fi alaturi de alti copii.

Comments are closed.