FRUCTE

Nucile

Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima.

Opt nuci pe zi va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinico, aparut in publicatia „American College of Cardiology”. Specialistii citati de BBC News va sfatuiesc sa consumati nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi, pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.

Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline.

Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat, toti primind doua portii de salam bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o saptamana. La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere, care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate si care, in timp, favorizeaza intarirea arterelor si creste riscul unor boli de inima si al atacului vascular cerebral.

Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor,indiferent de nivelul colesterolului.

Trateaza tulburarile de ritm cardiac

Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.

„Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important”, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore. Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea de oxid nitric de catre „captuseala” arterelor, necesar pentru mentinerea flexibilitatii vaselor de sange. Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.

Pentru vegetarieni

Combinati nucile cu legume si paine. Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali in cazul persoanelor vegetariene. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine.

Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine o gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.

Stafidele, remediu energizant al organismului

Stafidele acumuleaza, intr-un mod concentrat chiar, toate proprietatile nutritionale ale strugurilor. Daca faceti multa miscare, daca va simtiti lipsit de vitalitate sau daca va aflati intr-o perioada de convalescenta sau de refacere dupa o boala, nu ezitati sa consumati cateva stafide zilnic.

Micute, dulci ca mierea, delicioase, dand savoare oricarui desert, astfel am putea caracteriza stafidele, strugurii uscati pe care multi dintre noi evita sa-i consume din cauza continutului ridicat de zahar, de 8 ori mai mare decat in cazul strugurilor proaspeti.

Un studiu efectuat insa recent demonstreaza ca stafidele au rolul de a scadea apetitul, reducand in acelasi timpul riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. De aceea, din dieta femeilor cu varsta cuprinsa intre 50-70 de ani, stafidele nu au voie sa lipseasca. Sunt printre putinele fructe care in cantitate rezonabila, gratie aportului energetic, sunt permise in curele de slabire. Nu contin grasimi. Nu au in compozitia lor niciun pic de sare.

Stafidele contin fructoza si glucoza care produc energie in organism si nu afecteaza sanatatea dintilor prin producerea de carii asa cum o fac celelalte dulciuri continand zahar procesat chimic. 100 grame de stafide contin 268 de calorii, iar strugurii din care se obtin stafidele au 76,70% apa, 21,41% zahar si 0,47% acizi organici.

Stafidele reprezinta un tonic si un energizant natural al organismului, excelent pentru a combate oboseala si a preveni depresia. Chiar daca nu intr-o cantitate prea mare, stafidele contin si vitamine din complexul B, vitamine ce ajuta la tratarea starilor de anxietate si totodata si la prevenirea caderii parului. In plus, consumul de stafide ajuta la pastrarea acuitatii vizuale pentru o perioada cat mai indelungata de timp.

De asemenea, stafidele au un continut bogat in fibre, inlesnind astfel procesul de digestie si aducand colesterolul la un nivel rezonabil. Una peste alta, stafidele acumuleaza, intr-un mod concentrat chiar, toate proprietatile nutritionale ale strugurilor.

Stafidele sunt bogate in antioxidanti numiti polifenoli avand un rol important in prevenirea aparitiei neoplasmelor, a tumorilor maligne.

Stafidele mai contin si vitamine precum vitamina A sau C si o cantitate semnificativa de potasiu, substanta minerala care ajuta la fludizarea sangelui si la echilibrarea tensiunii arteriale. Prin urmare, daca suferiti de anemie sau va simtiti epuizat fizic, nu ezitati sa consumati stafide.

Sistemul imunitar nu are decat de castigat, iar anumite afectiuni precum cancerul sau cele ale inimii sunt tinute deoparte. Pe langa potasiu, stafidele mai contin si minerale precum fier, calciu, magneziu si iod care sunt asimilate repede si usor de organism.

Merele

Valoare nutritionala (min 1): 75 calorii, 3 g fibre.

De ce te protejeaza? Merele contin niste antioxidanti numiti flavonoizi care ajuta la scaderea riscului de cancer si astm. De asemenea merele curata dintii intr-un mod natural si improspateaza respiratia cu fiecare muscatura.

Stiai ca? Gustul si aroma unui mar sunt date de celulele din coaja marului, asa ca, pentru un gust intens mancati marul cu coaja cu tot.

Avocado

Valoare nutritionala (1/2 avocado): 114 calorii, 4.5 g fibre, sursa bogata de vitamina E si acid folic.

De ce te protejeaza? Avocado contine grasimi mononesaturate care ajuta la coborarea colesterolului. Se poate intinde pe paine si manca in loc de unt.

Stiai ca? Bebelusilor le place avocado. Textura lor moale si cremoasa face ca avocado sa fie un fruct usor de mancat, perfect pentru cresterea sanatoasa a sugarilor.

Bananele

Valoare nutritionala (min 1): 105 calorii, 3 g fibre, vitamina B6, potasiu si acid folic.

De ce te protejeaza? Bananele sunt fructele cu cel mai inalt continut de potasiu – aproximativ 422 de miligrame de potasiu/banana. Sunt fructele potrivite in lupta impotriva tensiunii arteriale.

Stiai ca? Oamenii alergici la cauciuc pot fi alergici si la banane deoarece contin o proteina asemanatoare.

Murele

Valoare nutritionala (o jumatate de cana): 31 calorii, 4 g fibre, bogat in antioxidanti.

De ce te protejeaza? Culoarea de mov inchis a murelor este rezultatul continutului bogat in antioxidanti. Cel mai important dintre acestea, antocianina reduce riscul infarctului si al cancerului. Studiile arata ca extrasul de mure incetineste dezvoltarea cancerului la plamani.

Stiai ca? Vechii grecii au poreclit murele fructe pentru guta, deoarece le foloseau in tratarea acestei boli.

Afinele

Valoare nutritionala (o jumatate de cupa): 41 calorii, 1.5 g fibra, bogat in antioxidanti.

De ce te protejeaza? Afinele intarzie dezvoltarea bolilor cauzate de imbatranire ca si Alzheimer sau Parkinson.

Stiai ca? Afinele isi pastreaza calitatile chiar daca sunt inghetate. Asa ca de ce sa nu profiti? Foloseste-le in cerealele, clatite sau madlene.

Strugurii

Valoare nutritionala (1 strugure): 53 calorii, mai putin de 1 g de fibre, sursa de mangan.

De ce te protejeaza? Strugurii contin un antioxidant care protejeaza impotriva bolilor de inima reducand tensiunea si scazand riscul de cheaguri. De asemenea lupta impotriva celulelor de cancer la san, stomac sau colon.

Stiai ca? Pentru a face o sticla de vin este nevoie de aproximativ 600 de struguri.

Kiwi

Valoare nutritionala (1 kiwi): 56 calorii, 3 g fibre, vitamina C si E, magneziu si potasiu.

De ce te protejeaza? Cu mai multa vitamina C decat portocalele, kiwi ajuta la intretinerea oaselor, cartilagiilor, dintilor si gingiilor. De asemenea ajuta la coborarea nivelului trigliceridelor din sange.

Stiati ca? Majoritatea oamenilor curata coaja, dar kiwi poate fi mancat cu totul.

Piersicile

Valoare nutritionala (min 1): 30 de calorii, 1 g fibre, 8% din doza zilnica de vitamina C, 140 mg de potasiu.

De ce te protejeaza? Bogate in vitamina A, piersicile ajuta la intarirea imunitatii organismului si echilibrarea sistemului nervos. Datorita proprietatilor sale antioxidante, piersica intarzie procesul de imbatranire si ajuta la pastrarea stralucirii si tineretii tenului.

Stiai ca? In mitologia chineza se spune ca piersicile sunt consumate de nemuritori datorita virtutilor sale magice, de a oferi viata lunga oricui ar fi mancat din ele.

Perele

Valoare nutritionala: (166 g) 100 calorii, 10% Vitamina C, 2% Calciu.

De ce te protejeaza? Perele sunt benefice in coborarea presiunii sangelui, in controlarea nivelului colesterolului din sange. Sunt de asemenea bune pentru plamani si stomac. Cea mai mare parte din vitamina C se gaseste in coaja fructului.

Stiai ca? Deoarece perele produc mai putine alergii decat alte fructe, sucul de pere este de obicei primul suc dat bebelusilor.

Portocalele

Valoare nutritionala: (100 g) 45 mg Vitamina C, proteine 0.70g, fibre 2.4 g.

De ce te protejeaza? Portocalele sunt vitale pentru intarirea sistemului imunitar. De asemenea portocalele curata organismul in profunzime debarasandu-l de toxinele si deseurile sale.

Stiati ca? Portocala este un ajutor pentru cei ce sufera de insomnii. Acesta actioneaza asupra organismului ca un somnifer atunci cand se prepara o infuzie din flori si frunze de portocal.

Macesele

Macesul este cunoscut inca din vechime ca o planta medicinala. Creste in regiunile de campie si de deal, formand tufe acoperite de flori roz. Toamna se impodobeste cu fructe de culoare rosie. Este cunoscut sub numele de trandafir-salbatic, rug, cacadar, ruja.

Fructele sale – Fructus Cynosbati – sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C si a cantitatilor mai mici din vitaminele A, B1, B2, P, K, acid nicotinic (vitamina antipelagroasa).

Pe langa vitamine, macesele mai contin zharuri, acid citric si malic, pectine, tanini etc. In terapie se folosesc ca tonic vitaminizant, avand proprietatea de a intari organismul. La convalescenti sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin. Datorita vitaminei P, preparatele de macese mentin permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui.

Macesele au insusirea de a mari secretia biliara, fiind indicate in afectiunile ficatului. Unii autori recomanda fructele de maces in starile de inflamatie intestinala, iar dupa altii ar combate piatra la rinichi si vezica.

Ceaiul de macese

Ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina in 24 de ore. Aceasta insusire este atribuita in special semintelor. Neproducand nici o iritatie, este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura mai indelungata. Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb zece minute intr-o jumatate litru de apa.

Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca in momentul cand apa incepe sa clocoteasca. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust.

Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile. Din macese se mai poate obtine o bautura racoritoare in modul urmator: peste 100 g de macese spalate si zdzobite se toarna 1 litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la 1 l. Se pastreaza la rece. Pentru preparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite, deoarece metalele descompun vitamina C.

Fructele de maces

Din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali. Fructele de maces intra in compozitia ceaiurilor aromat, hepatic si tonic apritiv.

Decoct

2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa, se fierb 10 min. Fructele se introduc in momentul cand apa incepe sa clocoteasca – pentru conservarea vitaminei C. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in decursul unei zile.

Sub forma de bautura racoritoare

Obtinuta prin amestecarea a 100 g macese spalate si zdrobite, cu un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la un 1l. Se pastreaza la rece.

Pulpa maceselor

Suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea jeleurilor si a pastei de fructe – se recomanda tuturor, mai ales convalescentilor.